20 października w naszej szkole obchodzony był Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Wspomniane święto jest doskonałą okazją do tego, aby przypomnieć o roli warzyw i owoców w naszej diecie. Włączmy je do swojego codziennego menu i świętujmy każdego dnia. Warzywa i owoce powinny być nieodłącznym składnikiem codziennej zbilansowanej diety. Możemy je jeść w wielu formach – na surowo, gotowane, w formie soków, przetworów. Korzyści z ich spożywania są ogromne. Są bogate w wartości odżywcze, to podstawowe źródło witamin i składników mineralnych. Wzmacniają funkcjonowanie organizmu. Mogą pomóc w zapobieganiu wielu chorobom. Codzienne spożywanie kolorowych warzyw i owoców w różnych postaciach zapewnia harmonijny rozwój i funkcjonowanie organizmu dzieci.
Święto obchodzone w naszej szkole było okazją do promocji zdrowych nawyków żywieniowych. Odbyły się pogadanki na temat dobroczynnego wpływu owoców i warzyw na zdrowie człowieka. Dzieci śpiewały piosenki, czytały wiersze, odgadywały zagadki o owocach i warzywach. Z przyniesionych owoców i warzyw pod nadzorem swoich wychowawców uczniowie przygotowali zdrowe, pyszne i kolorowe przekąski, sałatki, szaszłyki, soki owocowe. Nie obyło się również bez degustacji mało znanych owoców.
Dzieci dowiedziały się, że owoce i warzywa są bogactwem wielu cennych witamin i mogą być doskonałą alternatywą dla słodyczy.
Był to również czas pracy twórczej. Warzywa i owoce stały się inspiracją do powstania prac plastycznych i literackich.
Wszystkim dziękujemy za udział, mamy nadzieję, że akcja przyczyni się do wzbogacenia codziennych dań w warzywa i owoce oraz wyeliminuje niezdrowe przekąski.
Zachęcamy wszystkich, aby świętować każdego dnia- jedząc warzywa i owoce bogate w witaminy.
Martyna Rólka