W roku szkolnym 2016/2017 dzieci realizujące obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego oraz uczące się w szkole podstawowej w klasach I – III od października będą otrzymywały nieodpłatnie owoce i warzywa w ramach programu „Owoce i warzywa w szkole”. Każde dziecko uczestniczące w programie będzie dostawało dwa lub trzy razy w tygodniu jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego. Porcje zostaną przygotowane do bezpośredniego spożycia i rozdawane podczas przerwy, będą to np. jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewka, słodka papryka, rzodkiewka, pomidorek, kalarepka oraz soki owocowe i warzywne.
Od października 2017r. dzieci realizujące obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego oraz uczniowie klas I-VI szkoły podstawowej będą uczestniczyły również w programie „Szklanka mleka". Każdy uczeń nieodpłatnie będzie spożywał białe mleko lub przetwory mleczne, np. jogurty.
Celem podjętych działań jest kształtowanie wśród dzieci dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych oraz zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie.