foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
.

Oficjalna strona internetowa

Zespołu Placówek Oświatowych w Wąsewie

Polish English French German Italian Spanish

Szkoła podstawowa

sp logo

Przedszkole

logo przedszkole

  

facebook

E-dziennik

Poczta e-mail

poczta

Projekty realizowane

logo ls

sdz     sdz11

 

aparat

 W ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia w klasach I- VI zrealizowano następujące zadania:

Klasy I – III:

- Odbyło się spotkanie z pielęgniarką z NZOZ Przychodnia Lekarska VISH-MED w Wąsewie  p. Dorotą Czartoryską, która wygłosiła prelekcję na temat: „Zasady zdrowego stylu życia”. Celem pogadanki było uświadomienie wpływu sposobu odżywiania na zdrowie i samopoczucie człowieka, zachęcenie do spożywania zdrowego drugiego śniadania oraz do większej aktywności fizycznej. Po dyskusji i odpowiedziach na pytania pielęgniarka mierzyła dzieciom ciśnienie krwi, badała wzrok, dokonywała pomiaru wzrostu i wagi.

Uczniowie:

- własnoręcznie wykonali opaski na głowę z ulubionym owocem;

- obejrzeli film, którego celem było utrwalenie zasad zdrowego odżywiania, kształtowanie nawyków przygotowywania zdrowych i smacznych posiłków oraz rozbudzenie poczucia odpowiedzialności za własne zdrowie;

- utrwalali 10 zasad zdrowego odżywiania;

- uczestniczyli w „BIEGU PO ZDROWIE” oraz różnych grach i zabawach ruchowych na świeżym powietrzu;

- rozwiązywali „QUIZ O ZDROWIU” wykazując się znakomitą znajomością wiedzy;

- układali hasła o zdrowym odżywianiu;                 

- uczyli się piosenki „Owocowy luz blues”;

- podczas przerw międzylekcyjnych spożywali tylko świeże owoce lub warzywo.

Klasy IV – VI:

Odbyły się warsztaty dotyczące udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej. Uczennice gimnazjum: Maja Podolak i Natalia Murzyn omówiły zasady udzielania pierwszej pomocy, sposób prowadzenia resuscytacji krążeniowo-oddechowej u dzieci i dorosłych. Zaprezentowały jak układać poszkodowanego w pozycji bocznej bezpiecznej.

Uczniowie obejrzeli spot, którego celem było zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania, budzenie zainteresowania własnym zdrowiem, kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania, uświadomienie znaczenia witamin dla zdrowia człowieka oraz nabycie umiejętności przygotowania zdrowych posiłków.

   Każdy uczeń otrzymał ulotkę informacyjną dotyczącą zasad zdrowego odżywiania.

   Chętni mogli się zważyć  i zmierzyć.

Wszyscy mogli  zapoznać się z materiałami zamieszczonymi  przez zespół profilaktyki na gazetce tematycznej.

Powyższe działania stanowią jedną z  inicjatyw podejmowanych przez naszą szkołę w ramach realizowanego programu Szkoła Promująca Zdrowie.

Zespół ds. promocji zdrowia.

 

certyfikat1     certyfikat2     certyfikat3

 

Miło nam jest poinformować, że Publiczna Szkoła Podstawowa im. Stanisława Staszica w Wąsewie otrzymała certyfikat będący potwierdzeniem udziału w ogólnopolskim programie "Śniadanie Daje Moc". Działania mające na celu realizację idei programu podjęliśmy 6 listopada 2015r. Braliśmy udział w przygotowaniu zdrowego śniadania i włączyliśmy się do ogólnopolskiej próby bicia Rekordu Guinnessa - "Największa lekcja gotowania zdrowego śniadania - wiele lokalizacji". Nasze poczynania obserwowali  wówczas świadkowie i stewardzi. 

Serdeczne podziękowania kieruję  do wszystkich osób zaangażowanych w realizację przedsięwzięcia, a w szczególności do  pani Lidii Pazik – koordynatora akcji oraz do pani Lidii Pawelczyk, która dokonała tłumaczenia dokumentacji na język angielski.

                                                    

Koordynator programu  Szkoła  Promująca Zdrowie – Anna Skalik 

Właściwe odżywianie oznacza dostarczenie organizmowi składników, które:

- zapewnią dobrą sprawność umysłową i równowagę emocjonalną,
- gwarantują dobrą kondycję,
- zmniejszają ryzyko chorób.

Dzięki właściwemu odżywianiu można:
- poprawić jasność umysłu i koncentrację,
- podwyższyć współczynnik inteligencji,
- wzmóc sprawność fizyczną,
- poprawić jakość snu,
- zwiększyć odporność na infekcje,
- ochronić się przed chorobami.

Właściwe odżywianie zwiększa zdolność dziecka do nauki. Pamięć i wydajność umysłową można poprawić poprzez:
- ograniczenie spożywania używek typu: coca-cola, oczyszczone węglowodany ,
- dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości niezbędnych kwasów tłuszczowych zawartych np. w: rybach, nasionach dyni, słonecznika, soi;
- ważne jest także nie przebywanie w zatrutym środowisku np. dymem tytoniowym, gdyż pierwiastki metali ciężkich obecne w skażonym środowisku mają zdolność gromadzenia się w mózgu, co zmniejsza inteligencję, upośledza koncentrację i pamięć oraz osłabia kontrolę nad organizmem.

Dzieci uczące się w szkole często znajdują się w sytuacjach stresogennych np.: klasówka, odpowiedź ustna, konflikty z innymi członkami społeczności szkolnej. Wzrasta wtedy zapotrzebowanie na energię. Rezultatem jej spadku jest utrata koncentracji, skłonność do pomyłek, nerwowość, bóle głowy.

Bardzo istotne jest właściwe odżywianie, polegające na spożywaniu pokarmów wolno uwalniających cukier, które dostarczają energię w sposób równomierny. Przykładem takich produktów są: owoce i soki owocowe, płatki owsiane, produkty mleczne, rośliny strączkowe.

Wysiłek intelektualny wykonywany przez dziecko w szkole obciąża jego organizm. Zwiększa zapotrzebowanie na składniki odżywcze i witaminy. W okresie zimowym wzrasta zapotrzebowanie na energię niezbędną do ogrzania organizmu. Jeżeli dziecko nie spożyje odpowiednio skomponowanych posiłków jego zdrowie będzie zagrożone. To czym żywimy swoje dzieci w znacznym stopniu decyduje o ich zdrowiu i nawykach żywieniowych w późniejszym wieku.

 

Małgorzata Malicka

 

broszura

Szkolny koordynator projektu „Szkoła Promująca Zdrowie” zachęca wszystkich zainteresowanych do zapoznania się z broszurą  „Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym”.

Broszura opracowana została przez pracowników Instytutu Żywności i i Żywienia oraz Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie (ekspertów w dziedzinie żywienia i aktywności fizycznej). Pochodzi ze strony www.zachowajrównowage.pl. Instytut Żywności i Żywienie zezwolił na jej zamieszczenie na stronie szkoły.

                                                                                                                         

Koordynator – Anna Skalik

aplikacja

Zadbaj o siebie z „Asystentem Zdrowego Żywienia” aplikacją Instytutu Żywności i Żywienia. Korzystając z aplikacji, możesz nie tylko zapobiec nadwadze i otyłości, ale także wielu innym chorobom przewlekłym.

Dzięki Kalkulatorowi będziesz w stanie śledzić to, co jesz każdego dnia. Kalkulator obliczy Twoje dzienne zapotrzebowanie na kalorie, cukry i tłuszcz oraz codziennie pokaże Ci, jaki jest Twój % realizacji normy.

Znajdziesz tu rzetelne informacje i porady na temat zdrowego żywienia wraz z jadłospisami na każdy dzień tygodnia. Dowiesz się jakie ćwiczenia fizyczne wybrać, aby skutecznie spalić nadmiar kalorii i poprawić swoją kondycję. Aplikacja zawiera również praktyczne i interaktywne narzędzia - quizy, słowniczek, które pomogą Ci łatwo i szybko przyswoić niezbędną wiedzę na temat zdrowego trybu życia.


Aplikacja powstała w ramach projektu "Zachowaj równowagę", współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.


Aplikację można pobrać bezpłatnie na stronie Google Play: http://bit.ly/zachowajrownowage

Instrukcja obsługi aplikacji znajduje się na stronie: http://infoon.pl/slider/aplikacja-asystent-zdrowego-zywienia/

 

 woda2     woda1 

woda     woda4

 

Jesteśmy pierwszą placówką w gminie, w której dzięki staraniom pana dyrektora Romana Malickiego,  uczniowie maja zapewniony nieograniczony, bezpłatny dostęp do czystej i zdrowej wody.

15 lutego 2016r. w szkole zamontowano pierwsze źródełko wody pitnej. Jest to kolejna inicjatywa na rzecz promocji zdrowego stylu życia oraz kształtowania właściwych nawyków żywieniowych. Społeczność szkolna podejmuje bowiem różnorodne działania prozdrowotne, aby nasza placówka została włączona do Mazowieckiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. 

szpzb2     szpzb4

 

 

Dnia 5 grudnia po skończonych zajęciach lekcyjnych uczniowie klasy III oraz IIb wyjechali na basen do Ostrołęki. Opiekę nad wychowankami sprawowały panie: Agnieszka Godlewska i Lidia Pazik. Łącznie w wyjeździe wzięło udział 17 dzieci. Podczas dwugodzinnego pobytu uczniowie chętnie uczyli się pływać i korzystali z dostępnych atrakcji takich jak: rwąca rzeka, zjeżdżalnia wodna i jacuzzi. Wszyscy bawili się znakomicie. Wyjazd na basen był dla wszystkich wielkim przeżyciem. Czas spędzony w wodzie przysporzył dzieciom oprócz korzyści zdrowotnych wiele radości i przyjemnych wrażeń. W drodze powrotnej wszyscy zadowoleni i uśmiechnięci, dopytywali się kiedy następny wyjazd. 

2020 Copyright ZPO Wąsewo Rights Reserved