foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
.

Oficjalna strona internetowa

Zespołu Placówek Oświatowych w Wąsewie

Polish English French German Italian Spanish

Gimnazjum

gimnazjum logo

Szkoła podstawowa

sp logo

Przedszkole

logo przedszkole

  

facebook

E-dziennik

Poczta e-mail

poczta

Projekty realizowane

logo ls

Właściwe odżywianie oznacza dostarczenie organizmowi składników, które:

- zapewnią dobrą sprawność umysłową i równowagę emocjonalną,
- gwarantują dobrą kondycję,
- zmniejszają ryzyko chorób.

Dzięki właściwemu odżywianiu można:
- poprawić jasność umysłu i koncentrację,
- podwyższyć współczynnik inteligencji,
- wzmóc sprawność fizyczną,
- poprawić jakość snu,
- zwiększyć odporność na infekcje,
- ochronić się przed chorobami.

Właściwe odżywianie zwiększa zdolność dziecka do nauki. Pamięć i wydajność umysłową można poprawić poprzez:
- ograniczenie spożywania używek typu: coca-cola, oczyszczone węglowodany ,
- dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości niezbędnych kwasów tłuszczowych zawartych np. w: rybach, nasionach dyni, słonecznika, soi;
- ważne jest także nie przebywanie w zatrutym środowisku np. dymem tytoniowym, gdyż pierwiastki metali ciężkich obecne w skażonym środowisku mają zdolność gromadzenia się w mózgu, co zmniejsza inteligencję, upośledza koncentrację i pamięć oraz osłabia kontrolę nad organizmem.

Dzieci uczące się w szkole często znajdują się w sytuacjach stresogennych np.: klasówka, odpowiedź ustna, konflikty z innymi członkami społeczności szkolnej. Wzrasta wtedy zapotrzebowanie na energię. Rezultatem jej spadku jest utrata koncentracji, skłonność do pomyłek, nerwowość, bóle głowy.

Bardzo istotne jest właściwe odżywianie, polegające na spożywaniu pokarmów wolno uwalniających cukier, które dostarczają energię w sposób równomierny. Przykładem takich produktów są: owoce i soki owocowe, płatki owsiane, produkty mleczne, rośliny strączkowe.

Wysiłek intelektualny wykonywany przez dziecko w szkole obciąża jego organizm. Zwiększa zapotrzebowanie na składniki odżywcze i witaminy. W okresie zimowym wzrasta zapotrzebowanie na energię niezbędną do ogrzania organizmu. Jeżeli dziecko nie spożyje odpowiednio skomponowanych posiłków jego zdrowie będzie zagrożone. To czym żywimy swoje dzieci w znacznym stopniu decyduje o ich zdrowiu i nawykach żywieniowych w późniejszym wieku.

 

Małgorzata Malicka

 

broszura

Szkolny koordynator projektu „Szkoła Promująca Zdrowie” zachęca wszystkich zainteresowanych do zapoznania się z broszurą  „Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym”.

Broszura opracowana została przez pracowników Instytutu Żywności i i Żywienia oraz Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie (ekspertów w dziedzinie żywienia i aktywności fizycznej). Pochodzi ze strony www.zachowajrównowage.pl. Instytut Żywności i Żywienie zezwolił na jej zamieszczenie na stronie szkoły.

                                                                                                                         

Koordynator – Anna Skalik

aplikacja

Zadbaj o siebie z „Asystentem Zdrowego Żywienia” aplikacją Instytutu Żywności i Żywienia. Korzystając z aplikacji, możesz nie tylko zapobiec nadwadze i otyłości, ale także wielu innym chorobom przewlekłym.

Dzięki Kalkulatorowi będziesz w stanie śledzić to, co jesz każdego dnia. Kalkulator obliczy Twoje dzienne zapotrzebowanie na kalorie, cukry i tłuszcz oraz codziennie pokaże Ci, jaki jest Twój % realizacji normy.

Znajdziesz tu rzetelne informacje i porady na temat zdrowego żywienia wraz z jadłospisami na każdy dzień tygodnia. Dowiesz się jakie ćwiczenia fizyczne wybrać, aby skutecznie spalić nadmiar kalorii i poprawić swoją kondycję. Aplikacja zawiera również praktyczne i interaktywne narzędzia - quizy, słowniczek, które pomogą Ci łatwo i szybko przyswoić niezbędną wiedzę na temat zdrowego trybu życia.


Aplikacja powstała w ramach projektu "Zachowaj równowagę", współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.


Aplikację można pobrać bezpłatnie na stronie Google Play: http://bit.ly/zachowajrownowage

Instrukcja obsługi aplikacji znajduje się na stronie: http://infoon.pl/slider/aplikacja-asystent-zdrowego-zywienia/

 

 woda2     woda1 

woda     woda4

 

Jesteśmy pierwszą placówką w gminie, w której dzięki staraniom pana dyrektora Romana Malickiego,  uczniowie maja zapewniony nieograniczony, bezpłatny dostęp do czystej i zdrowej wody.

15 lutego 2016r. w szkole zamontowano pierwsze źródełko wody pitnej. Jest to kolejna inicjatywa na rzecz promocji zdrowego stylu życia oraz kształtowania właściwych nawyków żywieniowych. Społeczność szkolna podejmuje bowiem różnorodne działania prozdrowotne, aby nasza placówka została włączona do Mazowieckiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. 

szpzb2     szpzb4

 

 

Dnia 5 grudnia po skończonych zajęciach lekcyjnych uczniowie klasy III oraz IIb wyjechali na basen do Ostrołęki. Opiekę nad wychowankami sprawowały panie: Agnieszka Godlewska i Lidia Pazik. Łącznie w wyjeździe wzięło udział 17 dzieci. Podczas dwugodzinnego pobytu uczniowie chętnie uczyli się pływać i korzystali z dostępnych atrakcji takich jak: rwąca rzeka, zjeżdżalnia wodna i jacuzzi. Wszyscy bawili się znakomicie. Wyjazd na basen był dla wszystkich wielkim przeżyciem. Czas spędzony w wodzie przysporzył dzieciom oprócz korzyści zdrowotnych wiele radości i przyjemnych wrażeń. W drodze powrotnej wszyscy zadowoleni i uśmiechnięci, dopytywali się kiedy następny wyjazd. 

guiness1     guinnes2

 

guinnes3     guinnes4

 

aparat

 

W dniu 6  listopada 2015 r. punktualnie o godz. 10.00 uczniowie klas II i III, wychowawcy oraz rodzice przystąpili do próby bicia Rekordu Guinnessa biorąc udział w „Największej lekcji gotowania”. Celem akcji było propagowanie wiedzy o zdrowym żywieniu dzieci i podkreślaniu wartości śniadania, jako najważniejszego posiłku dla uczniów w ciągu dnia.
Uczniowie wraz z opiekunami przygotowali pyszne śniadanie zgodnie z 12 zasadami zdrowego odżywiania. Zadaniem dzieci było wykonanie następujących potraw: twarożku z warzywami, kolorowych kanapek oraz szaszłyków owocowych. Na stołach zagościły smaczne i pięknie wyglądające potrawy śniadaniowe, które zostały zjedzone po zakończeniu próby. Całą próbę bacznie obserwowali: pan dyrektor mgr Roman Malicki oraz niezależni świadkowie: pani mgr Małgorzata Kalapeta, Wójt Gminy Wąsewo – pan Rafał Kowalczyk, prezes Banku Spółdzielczego – pani Maria Mścichowska.

sniadanie daje moc

 

Dnia 6 listopada 2015 roku o godz. 10.00 Publiczna Szkoła Podstawowa w Wąsewie przyłącza się do ogólnopolskiej próby bicia Rekordu Guinnessa - „Największa lekcja gotowania zdrowego śniadania – wiele lokalizacji”. Chcemy połączyć siły i pokazać całemu światu, że w Polsce – nauczyciele, rodzice, a przede wszystkim uczniowie wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. 

2018 Copyright ZPO Wąsewo Rights Reserved