jablka1     jablka2

aparat

15 LISTOPADA to Światowy Dzień Bez Papierosa w ramach tego dnia  przedstawicielki Szkoły Promującej Zdrowie zachęcały wszystkich do włączenia się w akcje „Nie pal papierosów, lepiej zjedz jabłko”. Przekonywały, że bez względu na wiek rzucenie palenia zawsze się opłaca! 20 minut po rzuceniu palenia – spada tempo bicia serca, 8 godzin po rzuceniu palenia – normuje się poziom tlenu, 2 tygodnie do 3 miesięcy po rzuceniu palenia – poprawia się funkcjonowanie płuc, spada ryzyko zawału, 1-9 miesięcy po rzuceniu palenia – zmniejsza się kaszel i zanika brak tchu. Rok po rzuceniu palenia – spada o połowę ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową w porównaniu do ryzyka palacza.Co zyskasz rzucając palenie już dziś?Będziesz otrzymywać więcej tlenu i będzie Ci łatwiej oddychać. Będziesz mieć więcej energii.  Zmniejszy się ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych i częstość kaszlu. Poprawi się twoje samopoczucie i poczucie wartości. Poprawi się twoja kondycja fizyczna i psychiczna – zwiększy się odporność na stres i przeciwności.Potrawy będą pachniały i smakowały lepiej. Twoja skóra i paznokcie będą w lepszym stanie, będziesz mieć mniej zmarszczek. Twoje ubrania, włosy i mieszkanie będą pachniały ładniej. Oszczędzisz pieniądze, które będziesz mógł/mogła przeznaczyć na inne cele, np. możesz przeznaczyć je na coś o wiele zdrowszego, zakup zdrowych owoców: każde jabłko to bogactwo przeciwutleniaczy oraz praktycznie wszystkie występujące naturalnie witaminy. Po jabłko warto sięgnąć jednak głównie ze względu na pektyny i błonnik. Najwięcej tych cennych składników znajduje się w skórce jabłek i tuż pod nią. Pektyny oraz błonnik z jabłek są ważne dla zdrowia jelit i pomagają pozbywać się z organizmu toksyn i metali ciężkich.Jabłko zawiera też pewne ilości witaminy C, która wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko infekcji, a także walczy z wolnymi rodnikami i substancjami chorobotwórczymi. Jeżeli chodzi o minerały, jabłko dostarcza głównie potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo. 

Tego dnia każdy mógł poczęstować się pysznym i zdrowym jabłkiem.

Martyna Rólka