chl1     chl2

chl3     chl9

Dnia 13 kwietnia 2018 r. uczniowie klasy III naszej szkoły dzięki życzliwości pana prezesa GS "SCH" Stanisława Kowalczyka mogli odwiedzić piekarnię w Wąsewie. Zobaczyli pomieszczenia do przechowywania mąki, produktów spożywczych oraz maszyny. Dowiedzieli się w sposób profesjonalny, jak przygotowuje się różne rodzaje pieczywa. Pan Lech Romanowski omówił etapy powstawania chleba z dodatkiem różnych ziaren, które wzbogacają w wartości odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nowością jest wypiek chleba mieszanego; żytnio - pszennego na naturalnym zakwasie, zwanego jęczmiennym z pokrzywą, kaszą jaglaną itp. Uczniowie zobaczyli wyrabianie ciastek przez maszynkę i przygotowanie ich  do wypieku. Z przyjemnością dokonali degustacji smacznych babeczek kokosowych i  bułeczek ze szpinakiem. W wycieczce towarzyszyła nam pani Katarzyna Górska.

Serdecznie wszystkim  dziękujemy.

Wychowawczyni klasy III

Małgorzata Malicka