dobry chleb1     dobry chleb2

 

dobry chleb3     dobry chleb4

 

W ramach uczestnictwa w ogólnopolskiej kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015” podjęto działania mające na celu promowanie zdrowego odżywiania i aktywności ruchowej.

W dniu 19 października 2015r. w Publicznej Szkole Podstawowej w Wąsewie zapachniało świeżym, swojskim pieczywem.  Tego dnia uczniowie klasy czwartej pod kierunkiem pani Małgorzaty Wójcickiej piekli samodzielnie chleb za pomocą specjalnego  automatu. Pieczywo zostało przygotowane na degustację, która odbyła się 20.10. 2015r.

 Dnia 21 października 2015 pani Mirosława Dziełak zorganizowała spotkanie dla klas I- III i IV – VI. Podczas spotkania przedstawiła uczniom prezentację multimedialną „Od ziarenka do bochenka”. Omówiła sposoby wypieku chleba dawniej i dziś, stosowane narzędzia i urządzenia, przedstawiła rodzaje pieczywa. Prowadząca zachęciła uczniów do upieczenia chleba w domu. Wszyscy zainteresowani i otrzymali trzy przepisy na domowy chleb.

W dniach 22-23 października 2015r. promowano aktywność ruchową. W czwartek na sali gimnastycznej zorganizowano przerwę przy muzyce. Uczniowie z zaangażowaniem tworzyli układ taneczny do muzyki dyskotekowej.

Piątkowe przerwy również spędzano aktywnie. Samorząd Uczniowski wraz z opiekunem Małgorzatą Wójcicką prowadził dla chętnych zajęcia ze skakanką.

Udział w kampanii miał na celu kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych w naszym środowisku lokalnym oraz integrację całej społeczności szkolnej.

Pomysłodawcą i koordynatorem ogólnopolskiej kampanii w szkołach jest Walentyna Rakiel-Czarnecka, wiceprezes Fundacji Dobre Życie. Celem tej  kampanii jest zwrócenie uwagi na problem chleba, a także podniesienie wiadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami.

                               

Organizator  - Szkolny Koordynator Szkoły Promującej Zdrowie  - Anna Skalik