owoce w szkole rgb

W roku szkolnym 2015/2016 w szkole podstawowej będzie realizowany program „Owoce i warzywa w szkole”. Dzieci 6-letnie i uczniowie kl. I – III będą dwa lub trzy razy w tygodniu otrzymywały świeże warzywa i owoce, przygotowane do bezpośredniego spożycia, oraz soki. W skład ich codziennej diety wejdą: jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewka, słodka papryka, rzodkiewki, pomidory, kalarepka oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzyma jednorazowo porcję składająca się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego. Posiłki nie będą zawierały dodatkowych tłuszczy, soli i substancji słodzących.

Udział w programie ma za zadanie kształtować w dzieciach prawidłowe nawyki żywieniowe, jak również przyczynić się do uczestnictwa w różnego rodzaju działaniach edukacyjnych informujących o zaletach spożywania owoców i warzyw.